Waarom paarden/natuur

Authenticiteit
Mensen gaan zich soms anders voordoen dan ze zich voelen. Paarden voelen feilloos aan wat er in je omgaat en gaan hierop reageren. Het paard maakt ons bewust van onze eigen authenticiteit. Ons voelen, denken en doen moet gelijk lopen!
Door hun gevoeligheid zien ze dwars door patronen, maskers, onbewuste patronen en overtuigingen heen.

Biofeedback
Het paard geeft een directe en eerlijke feedback en heeft daarbij geen oordeel over wat je zelf als negatief of positief ervaart. Hierdoor krijgt de deelnemer ruimte om te oefenen en te experimenteren met inzichten en vaardigheden. Het niet krijgen van een oordeel is voor de deelnemer een kans om een veilige/betrouwbare relatie aan te gaan.

Het systeem (de kudde)
De systemen waar wij deel van uit maken zijn vergelijkbaar met de kudde van het paard. Tijdens een sessie maak ook jij deel uit van de kudde. 
Een paard is een vluchtdier hierdoor is de kudde erg belangrijk om te kunnen overleven. De rangorde, de samenwerking en de communicatie in de kudde (is het systeem), moet kloppen. Als een kudde lid uit balans is zal het paard dit meteen registreren en reageren. Het betekent immers geen duidelijke communicatie meer wat voor onveiligheid zorgt. In de natuur van het paard (als vlucht en prooidier) kan dit zelfs leiden tot de dood. Een paard zal dus trachten om de kudde terug in balans te krijgen.

paardenwandeling zonder angst

Hier en nu
Paarden leven in het hier en nu. Ze zijn niet bezig met gisteren of morgen, maar enkel met het moment zelf. Enkel het huidige moment is er. Je maakt terug contact met je lichaam en emoties.

In de natuur worden je zintuigen meer geprikkeld waardoor je meer lichamelijke ervaringen hebt terwijl je gedachten minder aanwezig zijn. Je komt op de manier makkelijker tot het hier en nu.

Effect van beweging

Wandelen brengt je in beweging, letterlijk en figuurlijk. Alles wat vast lijkt te zitten in je hoofd, komt gemakkelijker van zijn plek. Je gaat je beter voelen in plaats van steeds na te denken. 

Buitenlucht en natuur
Buiten zijn in het groen, tussen de dieren, heeft een versterkend effect op de coaching. Je kan onmiddellijk aan de slag met nieuwe inzichten en je kan ervaringen opdoen door het contact met de paarden/natuur.

Geen gesprekstherapie op een stoel tussen vier muren, wel een intense ervaring in de natuur waarbij je uitgedaagd wordt om te reflecteren over je eigen vaststellingen.