Vandaag zette mijn knappe blonde haar beste beentje voor.

Paard zet beste beentje voor tijdens grondwerkVandaag zette mijn knappe blonde haar beste beentje voor.

Vandaag was het doel van de training werken aan balans en ontspanning. Werken aan mij of aan het paard? Voornamelijk aan mij en het paard duidelijk maken wat mijn ‘vraag’ is. Mensen hebben de illusie dat ze paarden moeten leren lopen, maar dit weten paarden al van nature. Het probleem ligt meestal bij de mens. Doordat de mens/ruiter zijn lichaam zelf nog niet in balans heeft, verstoord hij/zij de balans van het paard. Nog een misbegrepen onderwerp is dat bepaalde paarden gemaakt zijn voor de dressuur en anderen niet. Neen, de dressuur is er voor het paard, niet andersom. Het ene paard zal fysiek makkelijker in staat zijn om bepaalde oefeningen uit te voeren. Juist daarom is het voor de andere paarden net zo belangrijk om de oefeningen te gebruiken om überhaupt te kunnen dienen als rijpaard. Dus ja elke discipline vraagt om een goede basis.

Nog een veel gemaakte fout in een training is dat het vooruit moet gaan. We willen al kunnen lopen voor we kunnen stappen. Het spreekwoord haast en spoed is zelden goed is hier zeker van toepassing. Door onze paarden altijd in vooruit te zetten zal er geen controle meer zijn en zal het paard uiteindelijk grijpen naar zijn vluchtinstinct. Op deze manier zal de training niets bij brengen, en zal dit enkel stress veroorzaken bij het paard. Door net op elke moment controle te hebben over elke pas en voldoende variatie te gebruiken zal het paard getriggerd worden om zowel fysiek als mentaal te werken. Enkel op deze manier zal je een paard krijgen dat gemotiveerd blijft om met je aan de slag te gaan.

In dit verhaal hoor je veel werken, maar waar zit de ontspanning en de beloning? Hoe goed ben jij in het belonen van je paard? Dit is erg belangrijk! Hoe maak je anders duidelijk dat ze gepast gereageerd hebben op je vraag. Een paard dat nooit een beloning krijgt zal zijn frustraties gaan uiten en uiteindelijk ‘moeilijk gedrag vertonen. Laten we de rollen is omdraaien: je bent op je werk, doet kei hard je best en niemand erkent dit? Je zal dit even volhouden, maar uiteindelijk bouwen er toch frustraties op en zal je al plots veel minder gemotiveerd meewerken.

Tot slot wil ik afsluiten met te zeggen dat samen werken met iemand enkel fijn is als er vertrouwen is. Elke relatie staat of valt op basis van vertrouwen. Hoeveel tijd steek jij in relatiewerk/grondwerk? Vele slagen dit stuk over omdat het hen niet interesseert of het te veel tijd/ moeite kost. Is het een fantasie/zweverig om eraan te werken of is het juist een fantasie dat je het niet moet doen? Vroeg of laat moet je er toch mee aan de slag of je kan natuurlijk ook het paard de schuld geven dat je het niet te moeite vond om eerst elkaars vertrouwen te winnen. Je kan het vergelijken met een liefdesrelatie, ga je enkel NAAST elkaar leven loopt het vroeg of laat fout. Of kies je ervoor om te werken aan je relatie/vertrouwen en kan je elke tegenslag SAMEN aan.


Add Your Comment

* Indicates Required Field

Your email address will not be published.

*