(Rij)les zonder angst

Wil je dat je geen bang meer moet hebben tijdens het paardrijden en weer volop kan genieten?
Wil je weer een band opbouwen met je paard?
Wil je dat plezier weer op nummer 1 staat?
Wil je anders werken met paarden dan op de klassieke manege?
Dan weet EigenWijs jullie een oplossing te bieden!

 

Een combinatie tussen coaching en een (rij)les.
Bij deze manier van werken wordt er veel meer aandacht gelegd bij het gevoel en het denken van de deelnemer en is het rij-technische minder van belang.
Enkele mogelijke situaties van de deelnemer:

X. heeft bang als de oren van haar paard recht naar voren staan. X. denkt dat ze het paard dan niet meer onder controle heeft en gaat vallen. X. voelt de spanning in bovenbenen en stopt met ontspannen ademen.

B. voelt al spanning voor ze met haar paard gaat wandelen. Ze kan hierdoor niet genieten van de wandeling, ook al gebeurt er niets. Het enige waar ze aan kan denken is ‘ik ga blij zijn als ik ervan af ben’.

T. ziet haar paard doodgraag en wil niet liever dan samen aan de slag te gaan. Toch komt ze nooit verder dan het borstelen omdat ze twijfelt aan haar eigen kunnen.
Ze heeft het opgegeven, maar krijgt het niet over haar hart om haar paard te verkopen.

Wanneer de hulpvraag duidelijk is (bijvoorbeeld: ik wil ontspannen kunnen ademen tijdens het rijden), gaan we over naar de sessies. We gaan opzoek naar een manier die zowel voor het paard als de deelnemer werkt.

Werkwijze (rij)les zonder angst:
Bij de (rij)les zonder angst (combinatie van: coaching, grondwerk en klassieke dressuur) gaan we bij jullie thuis aan de slag met je eigen paard. Voor de sessies beginnen doe ik eerst een intakegesprek, zo weet ik precies de achtergrond van jezelf en het paard en kan ik hiermee rekening houden tijdens de sessies. Ook gaan we dan kijken naar de hulpvraag enz..
Als je na dit gesprek nog steeds aan de slag wil, beginnen de sessies.

De eerste sessies zijn gericht op het aspect coaching en leg ik uit hoe angst werkt. Waarom doe ik dit? Als ik enkel praktische oefeningen geef: hoe omgaan met het paard, pakken we de angst/stressreactie niet aan. Dit is belangrijk voor de toekomst omdat het de bedoeling is dat ze anders leert omgaan met akelige of stressvolle situaties. Wat kan je tijdens de eerste sessies nog verwachten: bewustwording en ontspanningsoefeningen voor de mens. Omdat het belangrijk is dat je eerst leert om te ontspannen zonder in stress of angst te zitten.

Nadien gaan we het paard betrekken door middel van grondwerk (relatiewerk paard/ruiter) en nog steeds coaching voor de mens. Zo leert het duo zich te ontspannen en elkaar te vertrouwen vanop de grond (zonder in een stressvolle of akelige situatie te zitten). Wanneer dit goed loopt gaan we ook op het paard aan de slag. Op het paard gaan we nieuwe oefeningen aanleren, maar ook combineren we alles wat we voorheen hebben aangeleerd, zodat je nadien weer alleen verder kan.

Hoelang de sessies duren is afhankelijk van de hulpvraag. Ook hoe vaak ik moet komen is volledig op maat van de deelnemer (wekelijks, om de 14 dagen,..).